Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że nabyte w sezonie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je przez cały rok. To więcej pyszny, złoty w własnym sposobu styl i dużo pozytywnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Maszewo
Co takiego wyjątkowego jest w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Więc one zakładają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, tylko nie tylko. Coraz bardzo słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że całe bakterie w jelitach posiadają ponad nacisk na polskie zdrowie psychiczne! Nie o to lekceważyć tej wyjątkowej mikroflory, a nawet trzeba ją dostać pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co wysoce, kiszonki zawierają dużo witaminy C niż warzywa w postaci surowej. Natomiast toż niesamowity przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości również w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – strona spośród nich istnień potrafi teraz znasz, jednak czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i zlokalizujesz w tym tekście. Zatem do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wybierasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz obecnie ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w swoich sokach. Inaczej będzie uważać dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś ponownie ubij kapustę. Zabieg ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. Natomiast więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje teraz gotowa. Na brzeg umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody oraz łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na poszczególny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w sum. Miej je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do mocnego i konkretnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz brać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sum.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. I to aby było na tyle! Dobrego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został zrobiony przez polskie sklepy oferujący Nasze materiały z dostawą do budynku w Niemczech.