Każda piekarnia potrzebuje profesjonalnego sprzętu, który umożliwi świadczenie profesjonalnych usług. Waga do piekarni jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia. Bez niej nie wyprodukujemy pieczywa w sposób prawidłowy, a wszyscy piekarze wiedzą, że w tym sektorze branży gastronomicznej dokładnie odmierzanie składników gwarantuje otrzymanie pysznych wypieków. Jak wybrać wagę do piekarni, aby uzyskać wysokiej jakości wypieki? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.
Spis Treści
Czym powinna charakteryzować się dobra waga piekarnicza?
Musi być wykonana z wytrzymałych materiałów, dzięki czemu zyskasz możliwość użytkowania jej przez maksymalnie długi czas. Materiały powinny być również odporne na kontakt z różnymi składnikami, wtedy korzystające z niej osoby nie muszą martwić się o korozję elementów wagi. Wytrzymałe i odporne na uszkodzenia materiały pozwolą na ważenie dużych ilości produktów i półproduktów, co jest niezwykle istotne przy profesjonalnej produkcji pieczywa. Warto także wziąć pod uwagę tak pozornie drobne cechy jak rozmiar wyświetlacza. Im większy, tym łatwiej odczytać pomiar nawet z dalszej odległości – wystarczy rzucić okiem i możemy szybko przejść do kolejnych kroków produkcji wypieków.
Sprawdź, czy wybierana przez Ciebie waga legalizowana. Taki sprzęt posiada potwierdzenie, że pomiar przez nią wyświetlany faktycznie zgadza się z pomiarami deklarowanymi przez producenta.
Precyzyjna waga pozwoli Ci dokładnie odmierzyć wszystkie składniki, jak i sprawdzić wagę gotowego ciasta. Nie bez powodu precyzyjne, przemysłowe wagi są wykorzystywane w sklepach spożywczych, zakładach produkcyjnych, kuchniach restauracji i innych miejscach pracy z branży gastronomicznej.
Jakie rodzaje wagi możesz wybrać do swojej piekarni lub cukierni?
Najczęściej wybierane są wagi elektroniczne. Nie musimy wtedy polegać na własnym odczytywaniu pomiaru z miarki wagi, otrzymujemy dokładne pomiary na ekranie wagi. Wśród wag elektronicznych znajdziesz takie rodzaje jak:
- Waga kalkulacyjna – możemy polegać na niej pod względem niezwykle dokładnego i efektywnego układu pomiarowego. Taka waga jest bardzo wydajna i nie zawodzi nawet w trakcie bardzo długiego dnia pracy, dlatego często jest wykorzystywana również w sklepach spożywczych na działach mięsnych, nabiału, czy w warzywniakach.
- Waga platformowa – stworzona szczególnie z myślą o piekarniach i cukierniach. Są jednymi z najbardziej wytrzymałych wag dostępnych na rynku. Waga do piekarni platformowa jest odporna na przeciążenia i pozwala na odmierzanie nawet bardzo ciężkich ilości półproduktów czy gotowego ciasta. Dobre wagi platformowe są wyposażone w wyświetlacze LED. Ogromną zaletą wagi platformowej jest fakt, że możemy zatrzymać uzyskaną wartość na konkretny czas, a także sumować i ważyć kontrolnie.
- Waga przenośna – funkcjonalna i ekonomiczna w działaniu. Mniejsza rozmiarem od standardowych wag jest równie precyzyjna jak jej większe odpowiedniki. Sprawdzi się doskonale w mniejszych, autorskich piekarniach, które nie dysponują większą przestrzenią i szukają wyposażenia o mniejszych gabarytach.
Wystarczy, że określisz swoje potrzeby, aby wybrać najbardziej odpowiednią wagę piekarniczą.